Autopůjčovna místo operativního leasingu?

/ Blog / Autopůjčovna místo operativního leasingu?

Kamil Navrátil

Řada společností využívá autopůjčovny proto, aby překlenula období, kdy jim chybějí auta. Jedním z důvodů může být například příchod nových zaměstnanců.

Jedním ze stálých klientů autopůjčovny Business Lease Rent je společnost Ahold Czech Republic, pro kterou je půjčování aut rychlou možností, jak překlenout momentální nedostatek automobilů a svým zaměstnancům zaručit mobilitu. I přes využívání několika poolových vozidel, se stává, že je nucena řešit nárazově nedostatečný počet vozidel.

Ahold má všechny automobily pořízené na operativní leasing. Společnost je věrná značce Škoda. Dominují octavie, vyšší management firmy využívá superby. Všechny automobily jsou vybaveny vznětovými motory. Ahold však nyní zvažuje přejít na automobily s pohonem na zemní plyn. V celkovém objemu provozovaných vozidel totiž zemní plyn nabízí zajímavou finanční úsporu.

O autopůjčovně i TCO jsme si povídali s Kamilem Navrátilem, flotilovým manažerem společnosti Ahold Czech Republic. Není bez zajímavosti, že Kamil Navrátil se stal Fleet Manažerem roku v rámci devátého ročníku ankety ALD Automotive Fleet Awards 2016.

Z jakých důvodů autopůjčovnu využíváte?

Nejčastěji řešíme nedostatek automobilů při náboru nových zaměstnanců. Máme sice patnáct poolových aut, ta jsou ale hodně vytížená. Navíc nábory nových zaměstnanců často souvisejí s našimi krátkodobými projekty, kterých není málo.

Extrémně dlouhé dodací doby automobilů také komplikují situaci při obměně vozového parku. I v těchto případech jsme nuceni občas využít služeb autopůjčovny.

Půjčovna samozřejmě vychází oproti operativnímu leasingu o něco dráž. Rozdíl ale není až tak markantní. A jsou situace, kdy je půjčovna jediným možným a rychlým řešením a žádná podobně výhodná alternativa není k dispozici.

Jakou značku aut si půjčujete nejčastěji?

Protože naše firma využívá převážně automobily Škoda Octavia, stejné modely si také půjčujeme. Tato auta jsou navíc podobně vybavená jako ta, která máme v rámci operativního leasingu. Nechybí například klimatizace, hands-free nebo tempomat. Když pak noví zaměstnanci auto z půjčovny vracejí, přesednou do obdobně vybaveného auta, na které jsou už zvyklí. Octavii dokonce využíváme i pro poolová auta. Dříve jsme měli fabie, nakonec se ale ukázalo, že octavia je z mnoha pohledů výhodnější.

Takže podobná logika platí i v autopůjčovně? Při delší výpůjčce je octavia cenově výhodnější?

Musím uznat, že ceny půjčovného jsou velmi výhodné a od operativního leasingu se octavia zásadně neliší. Obecně lze říci, že do jednoho měsíce si z půjčovny bereme většinou fabie. Na výpůjčky od tří měsíců bereme octavie. Octavia je přitom o něco lépe vybavena a bezpečnější.


Publikováno: 18. 1. 2018 Autor: Sekce: Blog

Poptávkový formulář

Pojďme spolu vybrat řešení Vaší mobility

Nemáte chuť nám psát? Jednoduše nám zavolejte...+420 601 589 659

Připojte se k nám

Přejete si odebírat novinky na Váš e-mail a být vždy informováni o našich akcích mezi prvními?